![]() |
|
|||||||
| Zarejestruj się | FAQ | Użytkownicy | Kalendarz | Album | Szukaj | Dzisiejsze Posty | Oznacz Fora Jako Przeczytane |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Wygląd |
|
|
#1 |
|
Senior Member
Miasto: Inowrocław
|
lece latem do Londynu (Poznań-Luton) wizzarem
jako że nie mam doświadczenia co powinienem wiedzieć...? czy posiadając przy sobie metalowe klucze od chałupy nie pozostanę posądzony o terroryzm? wiem wiem... przesadzam.... no ale wiecie... jakieś kruczki i inne wilcze doły może znacie na które powinienem uważać Ostatnio edytowane przez Wallaby : 26-02-2010 o 08:21. Powód: literówka |
|
|
|
|
|
#3 |
|
Senior Member
|
wysikaj sie przed odlotem ... to po pierwsze, o ile nie ma dopłat za sikanie to kolejka jest po kokpit
Jeśli będziesz miał pecha osiądziesz kolo kobiety, która po starcie zacznie krzyczeć na cale gardło: ludzie! ludzie! jak pięknie! jak cudownie! - miny współpasażerów po pierwszych słowach ... bezcenne Ostatnio edytowane przez Jacek Waszczuk : 23-02-2010 o 18:50. |
|
|
|
|
|
#4 | |
|
Senior Member
|
Cytat:
Generalnie proponowałbym zrobić swojego rodzaju poradnik dla chcących latać low-costami. Jest tam pełno kruczków, których sam nie jestem w stanie zliczyć... |
|
|
|
|
|
|
#5 | |
|
Senior Member
|
Cytat:
Toalete radze wziasc serio, bo teraz sie smiejecie ale na 10000 ... |
|
|
|
|
|
|
#6 |
|
Star Alliance Member
Miasto: Wrocław
|
Jestem! Przepraszam za opóźnienia
Więc wspomnę w pierwszej kolejności na temat zasad przewoźnika bo tutaj nieuwaga może kosztować (mam na myśli pieniążki). Pytanie czy masz wykupiony bagaż główny czy nie? I czy wiesz że jeśli chceż go mieć to musisz go dodatkowo wykupić. Nadbagaż (bag główny). Różnie oceniany na każdych lotniskach, mam na myśli tolerancje nadbagażu którą uznają agenci na stanowiskach odpraw. Oczywiście LIMIT WYNOSI 15kg. A teraz w zależności od lotnisk/agenta ta tolerancja może wynieść 0,1kg (czyli 15,1kg) lub 1,1kg (czyli 16,1kg) itd Jeśli przekroczy dozwolony limit bag główny to licz sie z kosztami 68zł za kilogram. Bagaż podręczny. Tutaj powiem że szkoda że lecisz z Poznania a nie z Wrocławia Bagaż podręczny czyli "jedna sztuka bagażu podręcznego, limit max 10kg, wymiary max 55x20x40 cm" Oficjalne zasady mówią o bagażu podręcznym w postaci JEDNEJ sztuki (torebki, teczki, laptopy) liczą się jako bag podręczny. Czyli jeśli masz małą walizke którą bierzesz na pokład samolotu i dodatkowo masz np torbe z laptopem to to liczy się jako 2 bagaże podręczne (co jest niezgodne z zasadami przewoźnika). W konsekwencji obsługa lotniska ma prawo nie wpuścić Cię na pokład samolotu bez możliwości zwrotu kosztów. Tutaj chyba jedną z ważniejszych kwestii będzie to że pewnie będziesz chciał zabrać ze sobą torbe ze sprzętem foto. Więc zakładając że będziesz miał bag podręczny plus osobno torbe ze sprzętem, musisz liczyć sie z tym że mogą sie do tego przyczepić. Co można zrobić w takiej sytuacji? Przepakować jedno w drugie, czyli włożyć laptopa do walizeczki (pamiętając o limicie 10kg). Lub nadać dodatkowo jeszcze jedną walizke, w tym przypadku będzie to walizka podręczna (by laptopa można było mieć przy sobie) Oczywiście wzwiązku z nadaniem tego bagażu też trzeba sie liczyć z niemałymi kosztami Pamiętaj o wymiarach. Bo agenci mogą Ci ją sprawdzić wsadzając do takiego różowego sizera, by upewnić sie że Twój bag jest wymiarowy. UWAGA! Te zasady przewoźnika podałem Ci takie bardziej oficjalne. Nie znam kompletnie w jaki sposób jest sprawdzany bag podręczny w Poznaniu. Czyli może być to ostry rygor, a może być też tak że nikt nie sprawdza i nie przywiązuje do tego uwagi. Wole Cię jednak poinformować o tym by nie spotkała Cię żadna niemiła niespodzianka na lotnisku Z zasad przewoźnika jeszcze wspomne że odprawy Wizzair rozpoczynają sie 2 godziny przed odlotem i kończą 40 min przed odlotem. KONTROLA BEZPIECZEŃSTWA. Ze strażą graniczną również często współpracuje więc poprostu powiem Ci krótko, czego nie możesz wziąść ze sobą w bag podr przechodząc przez kontrole bezpieczeństwa na strefe zastrzeżoną. 1. Płyny powyżej 100ml 2. Ostre przedmioty Jeśli chodzi o płyny to wspomne że jeśli posiadasz jakieś płyny poniżej 100ml, typu np. pare sztuk perfum, krople do oczu to musisz te wszystkie przedmioty włożyć do takiej torebki litrowej i okazać osobno strażnikowi by obejrzał to wszystko. Śmieszną rzeczą jest kwestia miodu KLUCZE: możesz mieć Częste pytanie na lotnisku to: czy jedzenie można mieć w bag podręcznym Odpowiedz brzmi TAK Pytaj jeszcze, z chęcią odpowiem na wszystkie pytania typu "Na lotnisku"
|
|
|
#7 |
|
Senior Member
|
dzięki...
czy mam wykupiony bagaż to nie wiem... kuzynka rezerwowała bilety i musze dopytac.... ale generalnie mam plecak TAMRAC EXPEDITION 8 w który normalnie wchodzi mi aparat, szkła, gacie, skarpety, dokumenty, fajki i coś do żarcia... o taki: http://www.cyfrowe.pl/aparaty/tamrac-expedition-8x.html ale... wymiary tak na styk... powiedzmy 55x25x33 to są zmierzone przeze mnie... te podane przez producenta nieco się różnią... i to 25 jest problemem... zależy jak mocno ugnieść... no i jak kto złośliwy to szelki nieco odstają... czyli na dwoje babka wróżyła... a jakbym miał dodatkowy bagaż, to rozumiem, że pomijając koszty, w luku bagażowym jest bardzo zimno i sprzęt foto raczej nie wchodzi w grę...? tylko ciuchy czy coś w tym stylu...? czy jak to jest....? cholercia... ten plecak tyle razy mi się tak świetnie sprawdził... pewnie jeszcze będę pytać.... |
|
|
|
|
|
#8 |
|
Junior Member
Miasto: Bydgoszcz
|
Kux - na stronie Wizz`a masz informacje odnośnie bagażu. M.in. piszą że sprzętu foto nie możesz dac do luku.
Dołączam link - sam poczytaj http://wizzair.com/useful_information/baggage/ |
|
|
|
|
|
#9 | |
|
Star Alliance Member
Miasto: Wrocław
|
Cytat:
Chceż to możesz włożyć sprzęt do głównego bagażu, tego nadawanego. Ale osobiście odradzam a wręcz zabraniam gdyż widziałem i słyszałem od chłopaków z bagażowni nieraz że ten bagaż wcale nie jest tak grzecznie traktowany. Tak że foto- tylko przy sobie A ciuchy itp to najlepiej nadać. Wiesz... z tego co ja widze to ten plecak wg mnie jest ok... ja osobiście będąc na kontroli bagażu nawet bym takiego plecaka nie sprawdzał pod względem wymiarów. ALE: wrazie czego, jeśli by Ci już kazali sprawdzić wymiar w sizerze to najpierw bym wyciągną aparat i założył na szyje a potem bym wciskał ten plecak do sizera. W przepisach nie ma wzmianki że nie można mieć aparatu fotograficznego na szyi
|
|
|
|
#10 |
|
Senior Member
|
a możesz mi podac dokładne wymiary tego sizera?
normalnie chyba zbiję sobie taki ze starych dech co mam w piwnicy i zrobie próbę... |
|
|
|