FORUM LOTNICZE SPOTTER.PL  

Wróć   FORUM LOTNICZE SPOTTER.PL > SPOTTER.PL > Szkoły lotnicze/kursy
Zarejestruj się FAQ Użytkownicy Kalendarz Album Szukaj Dzisiejsze Posty Oznacz Fora Jako Przeczytane

Odpowiedz

Narzędzia wątku Wygląd
Stary 16-02-2010, 21:10   #1
Grie
Junior Member

Domyślnie Dostępne szkoły

Witam, mam problem. Zacznijmy od tego że od dziecka moim marzeniem jest latanie.(nie pierwszy raz takie rzeczy się słyszy) Jestem w 3 gim. Myślałem o szkole w Dęblinie lecz pewnie przez oceny się nie dostanę lub przez zdrowie. Myślałem tez o technikum lotniczym lecz w późniejszym czasie dowiedzialem się ze po technikum nie będę pilotem lecz mechanikiem. Teraz ogromne pytanie. Chciałbym latać - 1.odrzutowce, 2.pasażerskimi, 3.transportowcami(wojsko)4.Śmigłowce(wojsko)5.Śmig łowce ( np.ratunkowe). Jakie są do nich szkoły (po gimnazjalne) Jakieś porady cokolwiek bo jestem w kropce . Jakie szkoły wybrać na te "kierunki" Mieszkam w Krakowie - jest może jakaś szkoła doprowadzająca do danej "dziedziny"(mojego pytania (w punktach)). Bardzo was prosze o pomoc bo czasu zostało mnie niewiele.
Grie jest niedostępny   Odpowiedź z Cytowaniem
Stary 16-02-2010, 21:26   #2
#voltariel#
Senior Member

voltariel's Avatar

Miasto: EPWA
Wyślij wiadomość za pomocą Skype™ do voltariel
Domyślnie

Cytat:
Napisał Grie Zobacz post
Witam, mam problem. Zacznijmy od tego że od dziecka moim marzeniem jest latanie.(nie pierwszy raz takie rzeczy się słyszy) Jestem w 3 gim. Myślałem o szkole w Dęblinie lecz pewnie przez oceny się nie dostanę lub przez zdrowie. Myślałem tez o technikum lotniczym lecz w późniejszym czasie dowiedzialem się ze po technikum nie będę pilotem lecz mechanikiem. Teraz ogromne pytanie. Chciałbym latać - 1.odrzutowce, 2.pasażerskimi, 3.transportowcami(wojsko)4.Śmigłowce(wojsko)5.Śmig łowce ( np.ratunkowe). Jakie są do nich szkoły (po gimnazjalne) Jakieś porady cokolwiek bo jestem w kropce . Jakie szkoły wybrać na te "kierunki" Mieszkam w Krakowie - jest może jakaś szkoła doprowadzająca do danej "dziedziny"(mojego pytania (w punktach)). Bardzo was prosze o pomoc bo czasu zostało mnie niewiele.
Łatwiej spytać, czym nie chciałbyś latać widzę
A tak na poważnie...jeśli chcesz latać i mówisz, że się nie dostaniesz przez oceny, to tak naprawdę nie chcesz latać, bo nic w tym kierunku nie robisz. Dla marzeń powinieneś spiąć sam wiesz co i poprawić oceny, a w szczególności z przedmiotów ścisłych. Co do liceum, to w głowie mam tylko to w Dęblinie. Ale myślę, że jest jeszcze kilka innych wariantów w postaci konkretnych profilów w 'zwykłych' liceach.

http://www.voltariel.spotter.com.pl

Pozdrawiam
Maciek
voltariel jest niedostępny   Odpowiedź z Cytowaniem
Stary 16-02-2010, 21:39   #3
Grie
Junior Member

Domyślnie

Masz racje (jade tak na 3-4) ale właśnie o te szkoły mi chodzi. Zawsze zostają mi awionetki ale to nie to samo...
Stary 18-02-2010, 23:08   #4
dragon
Senior Member

dragon's Avatar

Miasto: Kraków
Domyślnie

mam tu trochę ludzi po OLL i nie są pilotami....

Goha

Crosswind I fall in love with this movie. bez głośników się nie obejdzie.
dragon jest niedostępny   Odpowiedź z Cytowaniem
Stary 19-02-2010, 21:52   #5
Grie
Junior Member

Domyślnie

czyli ? np dęblin mogę skończyć a pilotem nie zostane ?
Stary 20-02-2010, 10:54   #6
kazik_pwdw
Junior Member

Miasto: Okolice EPLS
Domyślnie

TAK. wg mnie najlepszym wyjsciem jest wybranie dobrej szkoły, która przygotuje Cię do matury, a następnie np wsosp prz lub chełm; a w miedzy czasie możesz zrobić np pl(g)
Stary 21-02-2010, 10:51   #7
dragon
Senior Member

dragon's Avatar

Domyślnie

Cytat:
Napisał Grie Zobacz post
czyli ? np dęblin mogę skończyć a pilotem nie zostane ?
cały czas chodzi o oll. jest kilka skoków, trochę szybowców i 10 lub 20h (zależnie od rocznika) nalotu na samolotach. czyli nie, NIE zostaniesz pilotem po SAMYM oll, dopiero resztę - czyli licencje - można zrobić na własną rękę. true story z samego centrum

Goha

Ostatnio edytowane przez dragon : 21-02-2010 o 12:25.
Stary 22-02-2010, 15:36   #8
Grie
Junior Member

Domyślnie

Cytat:
Napisał dragon Zobacz post
cały czas chodzi o oll. jest kilka skoków, trochę szybowców i 10 lub 20h (zależnie od rocznika) nalotu na samolotach. czyli nie, NIE zostaniesz pilotem po SAMYM oll, dopiero resztę - czyli licencje - można zrobić na własną rękę. true story z samego centrum
oczywiscie ze po dęblinie nie będę pilotem ale doipiero po studiach. co jak sie na studia nie dostane ;/
Stary 23-02-2010, 20:38   #9
dragon
Senior Member

dragon's Avatar

Domyślnie

Cytat:
Napisał Grie Zobacz post
co jak sie na studia nie dostane ;/
to zepniesz cztery litery, poprawisz maturę, będziesz ćwiczył do upadłego i spróbujesz za rok. albo wogóle nie próbuj, jeżeli tak negatywnie i pasywnie do tego podchodzisz. w lotnictwie trzeba być twardym i walczyć. mnie się raz nie udało, ale próbuję dalej, lepiej przygotowana, z doświadczeniem.

Goha

Stary 23-02-2010, 20:54   #10
#stratus#
Member

stratus's Avatar

Miasto: Warszawa
Domyślnie

Cytat:
Napisał Grie Zobacz post
oczywiscie ze po dęblinie nie będę pilotem ale doipiero po studiach. co jak sie na studia nie dostane ;/
A po skończonych studiach to już nie jest się po Dęblinie?
Przede wszystkim poprawić wymowę pisaną Po Dęblinie, znaczy się po czym? - to nie jest oczywiste że nie zostaniesz pilotem. Po studiach to jest dużo większe prawdopodobieństwo zostania pilotem, po OLL pilot to brzmi zbyt dumnie ale na pewno da się zapoznać z tym fachem.
Warunek, trzeba w siebie wierzyć i dążyć do celu. A mimo to czasem los bywa tak przewrotny że pilotem nie zostaniesz. Tego nie przewidzisz

Pozdrawiam
Jurek
stratus jest niedostępny   Odpowiedź z Cytowaniem
Odpowiedz

Użytkownicy aktualnie czytający ten wątek: 1 (0 użytkownik i 1 gości)

Narzędzia wątku
Wygląd

Zasady Postowania