FORUM LOTNICZE SPOTTER.PL  

Wróć   FORUM LOTNICZE SPOTTER.PL > LOTNISKA W POLSCE > Lotniska wojskowe > EPRA
Zarejestruj się FAQ Użytkownicy Kalendarz Album Szukaj Dzisiejsze Posty Oznacz Fora Jako Przeczytane

EPRA Radom. Lotnisko wojskowe dostępne dla cywilnego krajowego ruchu lotniczego po spełnieniu określonych warunków

Odpowiedz

Narzędzia wątku Wygląd
Stary 06-03-2010, 13:07   #1
marianello
Moderator

marianello's Avatar

Miasto: Warszawa/Radom
Domyślnie Czy Angelina Jolie wysiądzie z boeinga na Sadkowie?

za gazeta.pl

http://radom.gazeta.pl/radom/1,35219...Sadkowie_.html

Cytat:
Informacja o możliwości wylądowania na radomskim Sadkowie samolotu pasażerskiego z najsłynniejszą parą Hollywood Angeliną Jolie i Bradem Pittem brzmi jak przedwczesny primaaprilisowy żart, ale to żart nie jest

Jak zapewnia Łukasz Skorupski ze spółki Port Lotniczy Radom, sprawa jest jak najbardziej poważna. We wrześniu 2010 r. odbędą się w Warszawie Europejskie Letnie Igrzyska Olimpiad Specjalnych. Problem w tym, że w tym czasie zaplanowano remont skrzyżowania pasów startowych na Okęciu, co oznacza, że nie będą tam mogły lądować samoloty pasażerskie. Port lotniczy ma być zamknięty w pierwszy weekend września, czyli 4 i 5, oraz w dwie kolejne soboty - 11 i 18. A właśnie 18 września ma się odbyć ceremonia otwarcia igrzysk, sportowcy i goście mają przybywać do Warszawy odpowiednio wcześniej.

Organizatorzy olimpiady szukają rozwiązania niefortunnej sytuacji. Zabiegają o zmianę terminu remontu na Okęciu, ale rozważają też możliwość skorzystania z innych lotnisk, na przykład w Łodzi czy podkrakowskich Balicach. Tu jednak niedogodnością będzie długi dojazd do stolicy.

Organizatorzy imprezy przewidują, że do stolicy ściągnie 1,5 tys. sportowców z 57 państw i 50 tys. widzów. Chcą zaprosić znane osobistości wspierające sport osób niepełnosprawnych, koronowane głowy z całej Europy, znanych polityków czy słynnych aktorów: Angelinę Jolie, Brada Pitta i Collina Farrella. Mówi się także o możliwej wizycie byłego aktora, a obecnie gubernatora amerykańskiego stanu Kalifornia Arnolda Schwarzeneggera.

Gdy dzwoniliśmy w piątek do spółki Port Lotniczy Radom i pół żartem, pół serio podsuwamy pomysł z przylotem gwiazd na Sadków, okazuje się, że w porozumieniu z radomskim magistratem wystosowano już do organizatorów propozycję, by na czas zamknięcia Okęcia rozważyć lotnisko w Radomiu jako miejsce przylotu gości. Bliskie położenie Radomia i połączenie ze stolicą drogą w dużej części ekspresową mogą być naszym poważnym atutem.

- Do września powinniśmy mieć już wpis do rejestru cywilnych portów lotniczych. Potrzebne nam będą jeszcze odpowiednie warunki pogodowe i będziemy mogli przyjąć samoloty pasażerskie z gośćmi olimpiady - mówi Skorupski.

Sadków może przyjąć średnie samoloty pasażerskie typu Boeing 737-200, 737-300 oraz Airbus 320-200.

Jak usłyszeliśmy od przedstawicieli Fundacji "Elios2010", organizatora olimpiady specjalnej, fundacja otrzymała pismo z Radomia i przesłała informację o radomskiej ofercie do warszawskiego ratusza. Ma to zmobilizować władze stolicy do pomocy w rozwiązaniu komunikacyjnego pata.

- A jeżeli okaże się, że na Okęciu nasi goście wylądować nie mogą, Radom będzie pierwszym lotniskiem branym przez nas pod uwagę - mówi Bogdan Snarski, dyrektor działu marketingu Fundacji "Elios2010".

malgorzata.rusek@radom.agora.pl

Źródło: Gazeta Wyborcza Radom

AVIATION.NET.PL -
TOP 10 NAJBARDZIEJ EKSTREMALNYCH KOSIAKÓW JAKIE YOUTUBE WIDZIAŁO
Jakby ktoś nie zauważył to zmieniłem avatar

marianello jest niedostępny   Odpowiedź z Cytowaniem
Stary 06-03-2010, 13:12   #2
#himka#
Member

himka's Avatar

Miasto: Mejznerzyn,Lublin,Biała Podlaska
Wyślij wiadomość za pomocą Skype™ do himka
Domyślnie

o wow...no jak to będzie pewne to tłumu będą przybywać do Radomia!!!

"
on the air or the ground, be fast, die young, live every day like it would be the last one.."

himka jest niedostępny   Odpowiedź z Cytowaniem
Stary 30-03-2010, 23:04   #3
gall
Junior Member

gall's Avatar

Miasto: Radom
Domyślnie

Zobaczyć Brada i Angelinę... taaa cudownie jest się czym jarać Mieszkam 1km od lotniska i nie mam zamiaru ruszyć z tłumem Ciekawsze już będzie lądowanie tego b737 czy arbuza bo takie widoki to u nas niespotykane

Ostatnio edytowane przez gall : 30-03-2010 o 23:06.
gall jest niedostępny   Odpowiedź z Cytowaniem
Stary 30-03-2010, 23:07   #4
#himka#
Member

himka's Avatar

Domyślnie

nikt się tym nie jara....akurat...moja wypowiedz miała charakter ironiczny

"
on the air or the ground, be fast, die young, live every day like it would be the last one.."

Stary 30-03-2010, 23:09   #5
#kux#
Senior Member

kux's Avatar

Miasto: Inowrocław
Domyślnie

dokładnie....
żeby chociaz na rurce jakiejś zatańczyła...
wysiąść z samolotu to każdy głupi potrafi.....
Stary 30-03-2010, 23:10   #6
PanSamolocik
Senior Member

PanSamolocik's Avatar

Miasto: FRA
Wyślij wiadomość przez ICQ do PanSamolocik
Domyślnie

a co w tym zlego, ze chcemy zobaczyc kogos slynnego ... to normalne
Co do wyjscia z samolotu to juz pismaki robia z igly widly ...
PanSamolocik jest niedostępny   Odpowiedź z Cytowaniem
Stary 30-03-2010, 23:11   #7
#himka#
Member

himka's Avatar

Domyślnie

Cytat:
Napisał kux Zobacz post
dokładnie....
żeby chociaz na rurce jakiejś zatańczyła...
wysiąść z samolotu to każdy głupi potrafi.....
nie nie kux rozwaliłeś mnie tym!!!

"

Stary 30-03-2010, 23:37   #8
#voltariel#
Senior Member

voltariel's Avatar

Miasto: EPWA
Wyślij wiadomość za pomocą Skype™ do voltariel
Domyślnie

Bo kux lubi porozwalać to i owo

A wracając do tematu, to trochę się uśmiałem czytając, że Sadków może przyjąć samoloty średniego zasięgu pokroju B732 Uwaga, bo Jola z Bratem takim przylecą A jeśli już, to specjalnie bym pojechałem zobaczyć tą maszynę, a nie 'słynną parę'. Jeszcze bym pewnie przegonił, że mi zasłaniają samolot
Dodatkowo jeszcze ta trasa 'w większej części ekspresowa'

http://www.voltariel.spotter.com.pl

Pozdrawiam
Maciek
voltariel jest niedostępny   Odpowiedź z Cytowaniem
Stary 31-03-2010, 21:29   #9
gall
Junior Member

gall's Avatar

Miasto: Radom
Domyślnie

Cytat:
Napisał voltariel Zobacz post
Bo kux lubi porozwalać to i owo

A wracając do tematu, to trochę się uśmiałem czytając, że Sadków może przyjąć samoloty średniego zasięgu pokroju B732 Uwaga, bo Jola z Bratem takim przylecą A jeśli już, to specjalnie bym pojechałem zobaczyć tą maszynę, a nie 'słynną parę'. Jeszcze bym pewnie przegonił, że mi zasłaniają samolot
Dodatkowo jeszcze ta trasa 'w większej części ekspresowa'
No, a nie Przecież teraz ładna trasa na Warszawę Po za tym na nasze drogi pewnie uzbroją się w jakąś terenówkę
gall jest niedostępny   Odpowiedź z Cytowaniem
Odpowiedz

Użytkownicy aktualnie czytający ten wątek: 1 (0 użytkownik i 1 gości)

Narzędzia wątku
Wygląd

Zasady Postowania